Kuha

Kalaneuvos Kuha kokonainen tuore

Kuha

Kuha on suomalaisissa ruokapöydissä tuttu arvokala. Se on lämpimien sisävesien kala, jota tänä päivänä tavataan Suomessa kuitenkin enemmän Itämeressä. Kalaneuvoksen kuha pyydetään Vaasan merialueelta ja Turun saaristosta ja sen kysyntä on ollut viime vuosina tasaisessa kasvussa. Se sopii parhaiten fileiden ja sushin valmistamiseen, sillä se on suurikokoinen ja sen ruodot on helppo poistaa. Sen maku ei ole kalalajiemme voimakkaimmasta päästä, mutta kuhan hienostunutta aromia arvostetaan Suomessa. Parhaat kuhafileet saat valmistamalla sen mahdollisimman nopeasti hankkimisen jälkeen. Kalan pidempi säilyttäminen väärässä lämpötilassa lisää listeriabakteerin riskiä. Tämän vuoksi kypsentämätöntä kuhaa ei raskausaikana suositella syötäväksi.

Kuha on kilohinnaltaan arvokkaimpia kalojamme. Se on silti erittäin suosittu tuote kalatiskillä, eli sen arvostus on kohdillaan. Se sopiikin myös juhlaherkuksi, kun haluat kokata jotakin tavallista parempaa ja näin osoittaa tilanteen erityisyyden. Sen saatavuus on parhaimmillaan isänpäivän tienoilla ja erityisesti monissa syksyn juhlissa syödään kuhaa. Kuhan valmistus uunissa tai grillissä on vaivatonta. Se kypsyy uunissa noin puolessa tunnissa. Vaalea liha pysyy mehevänä, kun jätät nahan paikoilleen kypsennyksen ajaksi. Nahkaan kannattaa tehdä viiltoja, joihin voit lisätä makusi mukaan esimerkiksi sitrusviipaleet ja mausteet.

Katso täältä kaikki kalaruokareseptit.

Ravintosisältö / Näringsvärde100 g
energia / energi333 kJ
80 kcal
rasva / fett0,4 g
josta tyydyttyneitä / varav mättat0,1 g
hiilihydraatit / kolhydrater0 g
josta sokereita / varav sockerarter0 g
proteiini / protein18,7 g
suola / salt0,01 g
laktoositon / laktosfri, gluteeniton / glutenfri
wave