Kuha

Kalaneuvos Kuha kokonainen tuore

Kuha – ruoka juhlavampiinkin tilaisuuksiin

Kookas kuha on suomalaisissa ruokapöydissä tuttu arvokala. Se on lämpimien sisävesien kala, jota tänä päivänä tavataan Suomessa kuitenkin enemmän Itämeressä. Kalaneuvoksen kuha pyydetään Vaasan merialueelta ja Turun saaristosta. Kuhan kysyntä on ollut viimevuosina tasaisessa kasvussa.

Kuhafileet tuoreesta kalasta

Kuha sopii parhaiten fileiden ja sushin valmistamiseen, sillä se on suurikokoinen ja sen ruodot on helppo poistaa. Kuhafileet eivät ole maultaan kalalajiemme voimakkaimmasta päästä, mutta kuhan hienostunutta aromia arvostetaan Suomessa. Parhaat kuhafileet valmistat Kalaneuvoksen tuoreesta kuhasta, mahdollisimman nopeasti hankkimisen jälkeen. Kalan pidempi säilyttäminen väärässä lämpötilassa lisää listeriabakteerin riskiä. Tämän vuoksi kypsentämätöntä kuhaa ei raskausaikana suositella syötäväksi.

Kuha – resepti arvokkaaseen ruokahetkeen

Kuha on kilohinnaltaan arvokkaimpia kalojamme. Se on silti erittäin suosittu tuote kalatiskillä, eli kotimaisen kuhan arvostus on kohdillaan. Se sopiikin myös juhlaherkuksi, kun haluat kokata jotakin tavallista parempaa ja näin osoittaa tilanteen erityisyyden. Kuhan saatavuus on parhaimmillaan isänpäivän tienoilla ja erityisesti monissa syksyn juhlissa syödään kuhaa.

Kuha uunissa tai grillissä

Kuhan valmistus uunissa tai grillissä on vaivatonta. Kokonainen kuha uunissa kypsyy kruunaamaan kattauksen noin puolessa tunnissa. Vaalea liha pysyy mehevänä, kun jätät nahan paikoilleen kypsennyksen ajaksi. Nahkaan kannattaa tehdä viiltoja, joihin voit lisätä makusi mukaan esimerkiksi sitrusviipaleet ja mausteet.

Katso täältä kaikki kalaruokareseptit

Ravintosisältö / Näringsvärde 100 g
energia / energi 333 kJ
80 kcal
rasva / fett 0,4 g
josta tyydyttyneitä / varav mättat 0,1 g
hiilihydraatit / kolhydrater 0 g
josta sokereita / varav sockerarter 0 g
proteiini / protein 18,7 g
suola / salt 0,01 g
laktoositon / laktosfri, gluteeniton / glutenfri
wave