Lohikyljykset grillissä

Annoskoko: 4

Lohikyljykset grillissä resepti Kalaneuvos

Lohikyljykset grillissä ovat komea korvike pihville

Lohikyljykset ovat kesän parasta grillattavaa. Nämä paksut, kokonaisesta lohesta poikittaissuunnassa leikatut kyljykset ovat lohimedaljonkien sukua, mutta kyljyksissä kalan suojana on lohen oma nahka. Kyseessä on Kalaneuvoksen erikoistuote, jota on myynnissä grillauskauden ajan hyvin varustettujen ruokakauppojen tuorekalatiskeillä. Kysy tuotetta siis oman lähikauppasi kalatiskin vastaavalta!

Grillatessa tai paistettaessa kalan nahka tukee kyljyksen koossa pysymistä, tekee kyljyksen kääntämisen äärimmäisen helpoksi ja mikä tärkeintä, pitää kalan mehevänä. Lohikyljykset ovat mainio valinta kesän grillihetkiin tarjottavaksi esimerkiksi lihan syöntiä vähentämään pyrkiville tai sitä kokonaan vältteleville ruokailijoille. Pihvinpurijoille voi grillata paksut pihvit ja kalaa nauttivat saavat lautasilleen vähintäänkin yhtä näyttävät kyljykset. Paatuneimmillekin pihvinpurijoille tosin kannattaa ehdottaa lohikyljyksiä – oikein valmistettuna grillattujen lohikyljysten erinomainen maku ja rakenne voivat kääntää monen pihvipuristin pään!

Luonnollisesti lohikyljysten koko vaihtelee, koska kala on pulleimmillaan keskeltä. Pienimmät kyljykset ovat painoltaan reilun 100 gramman luokkaa ja ne kypsyvät noin 4-5 minuutissa. Isompia voi huoletta grillata 8-10 minuutin ajan, toki paksuudesta riippuen. Varo kyljysten ylikypsentämistä, sillä silloin lohi kuivuu. Parhaimman makuinen lohi on hieman kosteaa ja tuoreen oranssia keskeltä. Kun grillin voitelee kevyesti öljyllä, syntyy lohikyljyksiin komeat raidat eivätkä ne myöskään jää kiinni grilliin. Näyttävyyden lisäksi lohikyljykset tuovat ruokapöytään myös uusia tuulia, sillä ne kätkevät sisäänsä herkullisen maun, joka juontaa juurensa eksoottisesta sumakista. Tarkemmat grillausohjeet ja -vinkit voit lukea kalan grillaus -artikkelistamme!

Trendikäs sumakki tuo tuoretta makua grillailuun

Lohta sopii ja kannattaakin maustaa reilulla ranteella. Varma ja maistuva valinta grillatun kalan mausteeksi on Kalaneuvoksen klassinen Original kalamauste, joka voimistaa kalan ominaismakua erinomaisesti. Jos haluat kokeilla jotakin eksoottisempaa, niin Lähi-idän sumakista kesäiset, grillatut lohikyljykset saavat jännittävän makuvivahteen. Trendimausteeksi tituleerattu sumakki tuo kiinnostavaa vaihtelua lohen tavanomaiseen suolalla, tillillä ja sitruunalla maustamiseen. Tyypillinen turkkilaisen kebabin maustamiseen käytetty sumakki on jauhettu sumakkipensaan marjoista. Maultaan se on hivenen hapan, mutta sisältää miellyttävän sitruunaisen vivahteen olematta kuitenkaan tulinen.

Myös pohjoisafrikkalaisen keittiön kuningasmauste, ras el hanout, on kokeilemisen väärti lohikyljysten maustamisessa. Rasvainen lohi nimittäin kantaa nämä voimakkaat, mutta lämpimät mausteet hienosti. Sumakilla maustettujen kyljysten seuraksi sopii hyvin mieto lisuke, kuten vaikkapa uunipaahdettu kukkakaali. Toisaalta, jos grilliin kyljysten lisäksi mahtuu, voi siellä loihtia kauniit raidat vaikkapa pituussuuntaan halkaistuun kesäkurpitsaan ja tarjota tätä lisukkeena lohikyljyksille.

Ja sitten vain kalaa grillaamaan!

Valmistusaineet

4 Kalaneuvos lohikyljystä

marinadi:
¼ dl oliiviöljyä
1 rkl sumakkia
2 tl sormisuolaa
muutama rouhaus mustapippuria

uunikukkakaali:
1 kukkakaali
2 rkl oliiviöljyä
2 tl sormisuolaa
muutama oksa tilliä

Tässä reseptissä käytetyt tuotteet

Tee näin

  1. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Pese ja pieni kukkakaali kukinnoiksi. Leikkaa lehtivarret pätkiksi ja irrota isommat lehdet.
  2. Levitä kukinnot, lehdet ja lehtivarret pellille leivinpaperin päälle, pirskota päälle oliiviöljyä ja mausta sormisuolalla.
  3. Paahda kevyesti ruskeiksi 225 asteisessa uunissa noin 20 minuutin ajan. Kukkakaalin lehdet paistuvat rapeiksi sipseiksi, kukkakaalin kypsyessä sopivan al denteksi.
  4. Sekoita lohikyljysten marinadi ja levitä se kyljyksien molemmille puolille. Öljyä grillin ritilä ja grillaa lohikyljykset kypsiksi molemmin puolin keskilämmöllä.
  5. Isot kyljykset kypsyvät noin 8-10 minuutissa ja pienet nopeammin, n. 4-5 minuutissa.
  6. Kokoa lohikyljykset ja kukkakaalit tarjoiluvatiin ja saksi päälle hieman tilliä. Tarjoa kevyesti tammitetun valkoviinin kanssa.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.