Paistetut ahvenet

Annoskoko: 4 1 h 30 min

Arvio:

4.75

Paistetut ahvenet

Paistetut ahvenet pannulla – resepti kesään

Paistetut ahvenet pannulla valmistettuna on helppo, mutta aivan ihanan makuinen resepti. Ne maistuvat parhaiten kesäisten, tuoreiden vihannesten ja uusien perunoiden kanssa nautittuna. Tässä reseptissä pääosassa ovat yksinkertaiset, puhtaat maut tuoreista raaka-aineista. Kalaneuvoksen ahvenfileet ruokaa varten saat tuorekalatiskiltä tai mahdollisesti omasta mökkirannasta tai järveltä itse kalastettuna. Vihannesten osalta kannattaa hyödyntää satokausikalenteria ja valita kuhunkin vuodenaikaan sopivat juurekset tai vihannekset sesongin mukaan. Näin saat annoksesta parhaan makuisen ja samalla toimit myös ekologisesti.

Pikkelöidyt vihannekset ovat oiva lisuke paistettuille ahvenille

Etikassa marinoidut kirkkaan pinkit retiisit ja violetit kukkakaalit tuovat piristävää vaihtelua tavallisesti arjessa nautittaviin vihreisiin kasviksiin. Kesäinen ateria syntyy vaivattomasti, sillä kevyt pikkelöiti on simppeliä ja nopeaa. Pikkelöityjen kasvisten etikanpurema maku istuu kala-aterioiden kylkeen hienosti. Pirteän väriset, rapeat, vaikka omasta maasta poimitut, kesävihannekset saavat käyttöä hauskana lisukkeena.

Kasvisten pikkelöinti ei ainoastaan paranna niiden säilyvyyttä, vaan tuo myös niihin mukavan happaman maun. Pikkelöinnissä ei juuri sääntöjä ole, vaan voit käyttää melkein mitä vain kasviksia haluat tai mitä sinulla on saatavilla. Muun muassa punakaali, kiinankaali, kurkku ja raparperi ovat kokeilemisen väärtejä. Huomiothan, että kuitenkin esimerkiksi punakaalin pikkelöimiseen vaaditaan muutamia tunteja enemmän aikaa kuin mitä tämän reseptin kasvisten, eli retiisin, kevätsipulin ja porkkanan, pikkelöimiseen menee.

Parhaiten pikkelöintiin sopivat erilaiset rapeat vihannekset ja syksyn aikaan myös sienet. Liemeen lisätään valkosipulia tai mausteita oman maun mukaan ja makua saa säädettyä myös etikoita vaihtelemalla. Väkiviinaetikasta syntyy ärhäkkäimmän makuinen liemi, valkoviinietikasta taas lempeämpi. Tämän reseptin pikkelöinti tuo vihanneksiin makua nopeasti ja koska liemi kiehautetaan, niin pikkelöityjen vihannesten säilyvyys myös paranee.

Ahven on lähiruokaa parhaimmillaan

Ahven on kalana erittäin suositeltava ruokakala ja sen kalakannat ovat erittäin terveellä pohjalla kun suosit kotimaisia ahvenia. Kalaneuvoksen ahvenet tulevat suomalaisilta kalastajilta Lappajärveltä, Pyhäjärveltä ja Kyrösjärveltä. Voit tutustua kalojemme alkuperään tarkemmin sivuillamme. Ahven on Suomen järvikaloista yleisin ja samalla myös käytetyin kala. Tämä suosikki kuuluu taatusti lähes jokaisen kesäpöydän tarjottaviin.

Ahvenen liha on vaaleaa ja maukasta ja se sisältää monen muun kalan tavoin omega-3-rasvahappoja, D-vitamiinia ja runsaasti proteiinia. Pienikokoisen kansalliskalamme valmistamiseen ei tarvita sen suurempia ihmeitä, vaan jo pelkkä kevyt suolaus ja pikainen paistaminen pannulla riittävät tekemään siitä oikein maukasta.

Ahven on vähärasvainen kala verrattuna esimerkiksi loheen, ja sopiikin sen vuoksi hyvin keventämään pyrkivän ruokavalioon. Voidaankin siis selkeästi sanoa, että ahven on terveellinen lähiruoka. Ahvenfileet voi halutessaan vaihtaa johonkin toiseen paistettuun kalaan, kuten vaikkapa siikaan. Kokeile myös Kalaneuvoksen kylmäsavukirjolohta tai lämminsavukirjolohta, jotka kumpikin sopivat erinomaisesti pikkelöityjen kesävihannesten ja varhaisperunoiden kylkeen tarjottavaksi.

Ahvenfileiden paistaminen pannulla onnistuu muutamalla niksillä

Tässä reseptissä annoksen pääraaka-aineiden eli ahvenfileiden ja uusien perunoiden lisäksi valmistetaan sesonkivihanneksia pikkelöityinä. Olemme valinneet tähän reseptiin vihannekset juhannusruokailua silmällä pitäen, eli kesäkuun sesonkivihanneksia. Mikäli valmistat annoksen johonkin muuhun vuodenaikaan, niin kannattaa vihannekset (tai haluamasi muut lisukkeet) valita kyseisen satokauden mukaan.

Itse vihanneslisukkeen valmistaminen on pikkelöitynä hyvin yksinkertaista. Sinun tarvitsee vain pilkkoa vihannekset sopivan pieniksi paloiksi ohjeen mukaisesti ja sekoittaa ne tämän jälkeen etikasta, sokerista ja suolasta valmistettuun liemeen maustumaan kulhoon. Suositeltu aika maustumiseen on noin tunti, mutta lyhyempikin aika riittää, mikäli ruokailijat odottavat nälkäisinä pöytään pääsyä.

Ahventen paistaminen pannulla on yksinkertainen ja nopea operaatio, mutta muutama käytännön niksi kannattaa muistaa. Pannu ja sille laitettava voi (ja mahdollinen öljy) kannattaa lämmittää kuumaksi ennen fileiden pannulle laittoa. Voit käyttää pelkkää voita tai voin ja öljyn sekoitusta. Voi tuo kalafileiden pintaan kauniin värin. Fileitä kannattaa ”pyöritellä” voissa pannua kallistelemalla, että voita pääsee myös fileiden päällipuolelle. Ota pannu siis käteesi ja kallistele sitä tarvittava määrä paiston aikana. Näin vältät myös ahvenfileiden kuivumista.

Toinen tärkeä asia pitää mielessä on paistoaika, eli fileitä ei saa paistaa liian pitkään tai niistä tulee kuivia ja kalafileiden mehevä maku katoaa. Kolmas tärkeä seikka muistaa on pintasuola, joka yllättävän helposti unohtuu paiston tuoksinnassa. Suolan riittävä käyttö kaikessa kalaruoan valmistamisessa on parhaan maun kannalta erittäin oleellista.

Tarjoile ahvenfileet ja kausivihannekset uusien perunoiden kera. Viimeistele perunat keittäessä tai annoksia kasattaessa tillillä. Jos haluat valmistaa kokonaiset, peratut ahvenet fileiden sijaan, niin katso uuniahvenet-reseptimme. Herkullisia ruokailuhetkiä!

Valmistusaineet

paistetut ahvenfileet:

  • 8 Kalaneuvos ahvenfilettä
  • 1 tl suolaa
  • 3/4 tl mustapippuria myllystä
  • voita paistamiseen

pikkelöidyt kesävihannekset:

  • 1 nippu retiisejä
  • 1 pkt kukkakaalimixiä (romanesco ja violetti)
  • 3 porkkanaa
  • 3 pientä kevätsipulia
  • 2 dl valkoviinietikkaa
  • 1 dl vettä
  • 2 rkl ruokosokeria
  • 2 rkl sormisuolaa

lisäksi:

  • 400 g pieniä varhaisperunoita
  • 1 tl sormisuolaa
  • tilliä

Paistetut ahvenet ohje

  1. Huuhtele vihannekset. Leikkaa retiiseistä naatit. Leikkaa pienet retiisit puoliksi ja isoimmat neljään osaan.
  2. Paloittele kukkakaalit kukinnoiksi. Viipaloi porkkanat lanteiksi.
  3. Leikkaa nippusipuleista varret sivuun. Halkaise sipuli pituussuunnassa puoliksi.
  4. Siirrä vihannekset kulhoon ja mittaa päälle etikka, sokeri ja suola.
  5. Sekoita hyvin ja anna maustua huoneenlämmössä noin tunti.
  6. Harjaa perunat puhtaiksi ja keitä napakan kypsiksi. Valuta ja ripottele pinnalle sormisuola.
  7. Pyyhi kalafileet kuiviksi ja ripottele pinnalle suola. Paista ahvenfileet voissa pannulla noin minuutin per puoli.
  8. Mausta lopuksi mustapippurilla. Koristele annos tillillä.
Takaisin resepteihin Tulosta sivu
Tässä reseptissä käytetyt tuotteet
Reseptin ravintosisältö / annos

Tiedot ovat suuntaa antavia.

Annoskoko 557 g

Energia 328 kcal

Proteiini 42 g

Hiilihydraatit 29 g

Rasva 2 g

Tyydyttynyt rasva 1 g

Ravintokuitu 5 g

Suola 14.8 g

Sokeri 13 g

Kolesteroli 185 mg

Jätä arvostelu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kommentit