Julkaistu: 03.12.2024

Joulukalat 2024 – vinkit joulun kalapöytään

Erilaiset kalat ovat merkittävä osa vuoden lämminhenkisintä ja suurinta ruokajuhlaa, johon valmistaudutaan huolella ja antaumuksella. Kala sopiikin niin jouluaterian alkupalapöytään kuin pääruoaksi. Tänä jouluna olemme poimineet Kalaneuvoksen herkullisten reseptien rinnalle myös MasterChef Suomi Kausi 6: Joulu -jaksoissa nähtäviä reseptejä, jotka sopivat hyvin yhteen Kalaneuvoksen tuotteiden kanssa.

MASTERCHEF-RESEPTIT

MasterChef Suomi Kausi 6: Joulu -jaksojen herkullisten reseptien joukosta löydät myös upeita kalareseptejä kruunaamaan joulun kalapöytää. Kalaneuvoksen tuotteet istuvat näihin resepteihin täydellisesti! Reseptejä julkaistaan tällä sivulla porrastetusti jaksojen julkaisun jälkeen.

Joulumenu – alkupalat

Jouluna 2024 on tilaa sekä perinteille että rohkeille kokeiluille, joten joulupöytää voi rakentaa yhdistellen vanhoja suosikkeja ja uusimpia trendejä. Joulun kalapöytä on monelle juhlan kohokohta, ja sen voi rakentaa sekä perinteisistä että moderneista herkuista. Tässä vinkkejä ja ideoita, joilla kalapöytäsi loistaa.

Joulun kalapöytään katetaan alkupalaksi edelleen perinteinen graavilohi tai graavisiika. Tuoresuolatut eli graavatut kalat ihastuttavat joulun alkuruokapöydässä ja ovat vuodesta toiseen juhlapöydän suosikkeja. Graavauksesta tekee erittäin helppoa graavimaustesuola, joka löytyy Kalaneuvoksen kalamausteiden valikoimasta.

Vaihtoehtoinen tapa tuoresuolaukseen on tehdä graavaus jääkellarin lohen tapaan. Erona graavattuun loheen on siinä, että lohta graavataan pari vuorokautta suolaliemessä ja lohi suolautuu tasaisesti. Jääkellarin lohesta tulee hieman kiinteämpää ja sitä on helppo leikata sopiviksi viipaleiksi.

Jääkellarin lohi

Erilaiset jouluisat graavikalat

Graavikalan maustamisessa voi käyttää mielikuvitusta. Tillin ja merisuolan maustaman perinteisen graavilohen rinnalle on kirinyt moninaisia tapoja graavata lohi tai siika tuorein ideoin. Modernissa aikuisten joulupöydässä erilaiset alkoholit, kuten gini, viski ja konjakki tuovat graavikalaan uutta makua ja rakennetta. Voit kokeilla myös tervalikööriä, joka tuo intensiivisen ja aromikkaan maun aikuiseen makuun.

Graavikalan pintaa voidaan värjätä hedelmillä, marjoilla, marjajauheilla tai vaikkapa punajuurella, joita käyttämällä graavikala on juhlavaakin juhlavampi ja saa niistä upean värin. Esimerkiksi mustikkajauheella värjäämällä saat kivaa vaihtelua graavattuun siikaan. Kauniin violetinsiniseksi mustikkajauheella sävyttyvä siika herättää taatusti ihastusta juhlapöydässä.

Katso mustikkagraavatun siian reseptivideo alta.

Mustikkagraavattu siika

Vaihtelun vuoksi voit kokeilla graavauksessa jouluisia makuja esimerkiksi valmistamalla perinteisen graavilohen sijaan puolukkagraavatun kirjolohen. Lohta ja kirjolohta voi graavata lukuisin eri tavoin; uskaliain kokeilee piparkakkugraavausta ja sahramillakin saa loheen jouluisaa makua.

Jos et halua graavata kalaa itse, valikoimastamme löytyy valmiiksi graavattuja tuotteita, kuten perinteiset Iltalehden makutestissä voittaneet graavikirjolohifileesiivu ja graavilohifileesiivu. Maustetun graavin ystävälle suosittelemme Viima graavikirjolohifilee siivuina, joka on maustettu sopivasti sekä raikkaasti ginillä ja sitruunalla.

Muut tuotteet ja reseptit alkupaloiksi joulumenuun

Joulun kalapöytään kuuluvat graavikalojen lisäksi erilaiset lämminsavustetut kalat, moninaiset jalostetut silakkatuotteet, kuten silakkamarinadit, kylmäsavustetut kalat ja tietenkin mädit.

Sauna tai Terva sopivat hyvin suolaisiin joulutorttuihin. Korvaa kylmäsavu joko Saunalla tai Tervalla. Katso reseptivideo alta ja valmista sen mukana!

Suolaiset joulutortut reseptivideo

Makean etikkaiset maustekalat, silli ja silakka, pitävät pintansa joulupöydän antimien joukossa. Kalaneuvoksen MSC-sertifioiduista suomalaisista silakkafileistä saa valmistettua monenlaisia jouluun sopivia, esimerkiksi sinapilla, appelsiinilla, valkosipulilla tai erilaisilla mausteilla marinoituja etikkaisia silakoita.

Kokeile esimerkiksi Kalaneuvoksen reseptipankista löytyvää, raikasta reseptiä himosilakat. Himosilakoiden perustana on etikkainen liemi sekä pippurinen, sokerinen ja sipulinen marinadi. Itse nimi kerrotaan tulevan yksinkertaisuudessaan ja nimensä mukaan siitä, että näihin tulee oikeasti himo.

Sivuiltamme löytyy myös muita vastaavanlaisia reseptejä silakoista, kuten joulusilakat. Nämä valmistetaan samalla prosessilla kuin himosilakat, mutta sitruunalla ja inkiväärillä höystettynä. Resepteistämme löytyy myös juhlapöytään sopivat sinappisilakat. Näillä resepteillä ja himosilakoilla voit koota helposti herkullisen, edullisen ja juhlavan kalapöydän vuoden eri juhliin.

Joulusilakoita valmistaessa pääsee mukavasti joulutunnelmaan, sillä marinoiduista silakoista tehdyt kalaherkut valmistetaan hyvissä ajoin, noin viikkoa ennen jouluaattoa. Silakkaherkut vaativat nimittäin maustumisaikaa jääkaapissa.

Joku suosii joulupöydän antimissa runsautta, kun taas joku satsaa muutamaan loistokkaaseen ruokalajiin. Monesti kuitenkin jouluna halutaan nähdä vaivaa tarjottavien suhteen ja tehdään hieman vaativampia spesiaaliherkkuja kaloista. Niillä saa juhlan tuntua ja näyttävyyttä. Jos joulukiireiltä jää aikaa, sopii esimerkiksi graavikirjolohi-suupalat tai savulohimousse kylmiksi alkupaloiksi. Nämä maistuvat saaristolaisleivän kera.

Lohisilli on kalan ystävälle maukas herkku. Sillitarjottavan voi tehdä toden totta myös lohesta. Tämä helppo tarjottava yhdistää raikkaan etikkaliemen ja raa’an kalan. Jos perinteinen etikkainen silli ei innosta, tarjoaa tämä ripauksen perinnettä kuitenkin modernilla twistillä. Etikkaliemen valmistus on tärkeä osa lohisillin onnistumista. Liemi ei ainoastaan rikastuta makua, vaan auttaa myös säilyttämään kalan tuoreuden pidempään.

joulumenu – pääruoka: suomalaista kirjolohta eri muodoissa

Yhä useampi syö kalaa joulupöydän pääruokanakin, onhan kokonainen lämminsavukirjolohi tai lämminsavustettu kirjolohifilee komea joulupöydän pääruoka. Syitä kalansyönnin suosimiseen on monia, vaikkapa halu syödä joulunakin vastuullisemmin esimerkiksi kotimaisen kalan muodossa, tai muuten vain keventää joulupöydän sisältöä korvaamalla esimerkiksi osa lihoista kevyemmillä kaloilla. Lähes kaikki Kalaneuvoksen kirjolohi ja kirjolohijalosteet ovat suomalaista kalaa joulukuussa.

Voit valmistaa tuoreen lohifileen tai tuoreen pakatun kirjolohifileen jouluunkin sopivaksi uuniloheksi hunaja-sinappiseoksella keittömestari Arto Rastaan reseptillä. Joulun reseptimme joululohi puolukkakastikkeella yhdistää suomalaisten marjojen maun paistetun kirjolohen kanssa. Katso reseptivideo ja valmista sen mukana!

Joululohi reseptivideo

Joulusalaatit ja terriinit tuovat vaihtelua juhlapöytään

Myös erilaiset kepeät salaatit ovat ottaneet jalansijaa joulupöydissä klassikkosalaatti rosollin rinnalla, jota kermavaahtokastikkeen kera nautitaan. Perinteisiä joulupöydän salaatteja ovat rosollin lisäksi waldorfinsalaatti, italiansalaatti sekä suolasienistä valmistettu sienisalaatti. Kokeile vaihteeksi vaikka omenaista lämminsavulohisalaattia tai Micke Björklundin Kalaneuvokselle suunnittelemaa loimulohisalaattia. Erilaiset pateet ja terriinit tuovat myös juhlavuutta ja makua joulun alkupalapöytään. Valmista kalaterriini reseptillämme vaikkapa siika-, kuha- tai haukiterriiniä.

Savulohiterriini on upean näyttävä tarjottava juhlavissa tilaisuuksissa, kuten joulupöydässä. Se sopii hyvin osaksi muita kalapöydän tarjottavia tai herkulliseksi alkupalaksi. Koko komeus kruunataan erilaisilla koristeilla, jotka voit loihtia haluamallasi aineksilla. Raikkautta ja näyttävyyttä siihen tuovat erilaiset yrtit, hedelmät ja kasvikset. Kannattaa hyödyntää joulusesonkiin sopivia aineksia ja toki ottaa huomioon juhlan luonne.

Lipeäkala osana joulupöytää

Lipeäkala on perinteisen joulupöydän erottamaton herkku, joka herättää intohimoja puolesta ja vastaan. Lipeäkalaa tai livekalaa, kuten sitä myös kutsutaan, on syöty keskiajalta lähtien. Perinteisesti lipeäkalaa on valmistettu turskasta.

Nykyään käytössä on myös sen Pohjois-Atlantilla elävä, turskakaloihin kuuluva sukulainen molva. Sen ja turskan maku ja ominaisuudet ovat hyvin samankaltaiset. Martin Kalan MSC-sertifioitu lipeäkala myydään kauppojen kylmähyllyissä joulunpunaisissa pakkauksissaan.

Kotona lipeäkalaa ei tarvitse enää liottaa tai huuhdella ennen valmistamista. Esikäsittelyksi riittää nopea kastaminen kylmään veteen, jonka jälkeen kala kypsennetään joko kattilassa tai uunissa. Lipeäkalan resepti useilla eri valmistustavoilla löytyy reseptipankistamme.

Mäti on ARVOSTETTU jouluherkku

Kalan mäti on erottamaton osa loppuvuoden juhlapöytiä. Sitä arvostetaan erityisesti sen hienostuneen maun ja ainutlaatuisen tekstuurinsa puolesta. Mätien kanssa maistuu klassisena yhdistelmänä smetana ja punasipuli. Se sopii monien joulupöytään kuuluvien blinien kanssa tai alkupalana nautittaviin, mätimoussella aateloituihin saaristolaisleipänappeihin.

Mädin, sipulin, smetanan ja tillin voi koota kauniisiin laakeisiin laseihin ja tarjota sen näyttävänä alkupalana vaikkapa perunalastujen saattelemana. Mätidipillä perunalastujen kera saat vaihtelua juhlahetkien ja myös illanistujaisten mätiherkutteluun. Mätidippi sopii hyvin joulun pyhien yöherkutteluun. Tästä dipistä on tullut hienoinen trendiherkku ja reseptejä löytyykin paljon erilaisia variaatioita.

Kalaneuvoksen suomalaista kirjolohen mätiä saa joulupöytiin tuoreena ja pakastettuna. Tuotetta on myynnissä 150 g pakkauksessa pakasteena ja ruokakauppojen palvelutiskeillä irtomyynnissä sekä pastöroituna premium-tuotteena 80 g pakkauksessa.

Suomalainen suolattu kirjolohenmäti 150 g

Suomalainen premium pastöroitu kirjolohenmäti 80 g

Mädin käsittelyssä tulee huolehtia hyvästä hygieniasta ja kylmäketjusta. Pakastettu mäti sulatetaan jääkaapissa yön yli, minkä jälkeen se säilyy vuorokauden verran 0-3 asteessa. Myös tuoreen mädin säilytyslämpötila on 0-3 astetta palvelutiskillä ilmoitettuun viimeiseen käyttöpäivään.

Tarjolla myös pieniä määriä pakattua muikun mätiä ja siian mätiä sekä kylmäsavustettua kirjolohen mätiä.

Muikun mäti
Muikun mäti 100 g
Kanadansiian mäti 100g
Kanadansiian mäti 100 g
Kylmäsavu kirjolohenmäti 100g
Kylmäsavu kirjolohenmäti 100 g

Joulukalat kalaneuvokselta myös lahjapakettiin

Laadukas herkkulahja tai joulun herkkukoriin perinteisten joulukukkien tai suklaarasioiden sijaan on muistaa kalan ystävää vaikkapa paketilla herkullista kalaa. Lahjaksi sopii hyvin jo tässä artikkelissa läpikäydyistä tuotteista esimerkiksi savukirjolohifileepala jouluisessa pakkauksessaan sekä 150 gramman painoiset siivupaketit graavi- ja kylmäsavukirjolohifileestä ja lohifileestä.

Maustettujen siivujen tuotesarja Sauna, Terva ja Viima on myös upea jouluvieminen aikuiseen makuun. Näiden lisäksi itse tehdyt silakat voi pakata kauniiseen säilykepurkkiin ja solmia jouluisen nauhan purkin ympärille. Näin lahjan saaja saa mahtavan ja persoonallisen lahjan.

Lasimestarin silliä tai marinoituja silakkafileitä kannattaa tehdä kunnon satsi ja antaa purkillinen silliä perinteisenä ruokalahjana.

Kokoa silakat tai sillit kauniiseen lasipurkkiin, kietaise nauha purkin ympärille ja viimeistele lahja kortilla. Voit myös hankkia valmiina eri mauilla marinoidut silakkafileet silakkamarinadien valikoimastamme.

Sillipurkki

Joulukalojen säilyvyys

Kaloja ei kannata laittaa tarjolle liian suurta määrää kerrallaan, sillä kalaa ei ole hyvä jäähdyttää uudelleen. Valmistuksessakin kannattaa huomioida määrä, sillä joulukalat eivät säily hyvänä pitkiä aikoja pöytään tarjoilun jälkeen. Hyvä vinkki on kattaa kalatarjottavat jäiden päälle omassa astiassaan. Kala täytyy säilyttää 0-3 asteisessa jääkaapissa ja parhaimmillaan kalat ovat ennen viimeistä käyttöpäivämäärää.

Joulukaloja kannattaa varata joulun kalapöytään alkupalaksi noin 150 grammaa syöjää kohden.

Näillä vinkeillä saat toivottavasti valmistettua monet kalaisat herkut joulunajan vuoden isoimpaan ruokajuhlaan. Kalareseptien sivuillamme painamalla ”joulu”-filtteriä saat näkyviin joulureseptien suosikit. Katso alta koostevideo jouluresepteistämme ja inspiroidu!

Kannattaa seurata Kalaneuvosta myös Instagramissa ja Facebookissa lisäinspiraation saamiseksi!

Herkullista ja rauhallista joulua toivottaa koko Kalaneuvoksen väki!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *