Mistä kalamme tulevat?

Kalalajeistamme tärkeimmät ovat kasvatettu suomalainen ja ruotsalainen kirjolohi, kasvatettu norjalainen lohi, Kanadan suurissa järvissä villinä kasvanut siika, Atlantilta pyydetty makrilli sekä suomalainen pyydetty silakka ja muikku. Suomalaisista järvikaloista meille ovat tärkeitä etenkin siika, kuha ja ahven. Kalaraaka-aineet tulevat meille kalastajilta, omilta kasvatuslaitoksiltamme sekä kasvattajilta.

Vastuullisena perheyrityksenä katsomme asioita pitkällä tähtäimellä. Vuosikymmeniä jatkuneet hyvät suhteet kalastajiin, raaka-ainetoimittajiin ja kasvattajiin luovat pohjan luotettavalle toiminnalle. Kaikki yhteistyökumppanimme ovat läpäisseet toimittaja-arviointimme, ja auditoimme toimittajiamme suunnitelmallisesti. Nopeat kylmäkuljetukset auttavat turvaamaan tuoreet tuotteet niin jatkojalostukseen kuin suoraan asiakkaillemmekin.

Vierailemme säännöllisesti lohenkasvatuslaitoksilla Lofooteilla ja Pohjois-Norjassa sekä omilla kirjolohenkasvatuslaitoksillamme Suomessa, Ahvenanmaalla ja Ruotsissa. Norjan lohi kuljetetaan kylmäkuljetusrekoilla suoraan Lofooteilta kalanjalostustehtaallemme ja lohi on jalostettavana jo 22 tuntia perkuun jälkeen. Hallitsemme tuoreen kirjolohen koko tuotantoketjun, mädistä ja kalanpoikasista aina valmiiseen tuotteeseen saakka, ympäri vuoden. Kotimaisen kirjolohen matka kalanpoikasesta kuluttajan lautaselle vie 2,5–3 vuotta.

Käytämme kestävien kalakantojen kaloja

Hankimme kalaa kestävistä kalakannoista ja suosimme hankinnoissamme vastuullisia lähituottajia. Kerromme pakkausmerkinnöissä kalan pyyntialueet, raaka-aineemme ovat jäljitettävissä. Kotimaiset kalastajat, joilta hankimme saalista, kuuluvat uuden kalastuslain mukaisesti kaupallisten kalastajien rekisteriin ja ilmoittavat saaliinsa ELY-keskuksiin. Tämä auttaa pitämään kalastuksen vastuullisena. Esimerkiksi myymästämme kuhasta yli 90 prosenttia on järvikuhaa, joka tulee taatusti kestävistä kalakannoista. Kotimainen siika puolestaan on Saaristomeressä kasvatettua tai villinä Lappajärveltä, Kyrösjärveltä tai Saaristomereltä pyydettyä. Suositun ahvenen pyyntipaikkoja ovat muun muassa Lappajärvi, Pirkanmaan Pyhäjärvi ja Kyrösjärvi.

Puruveden muikkua kalastetaan Suomen kirkkaimmasta ja puhtaimmasta suurjärvestä – Puruvedestä. Puruveden muikkua kalastetaan nuottaamalla. Kestävän kalastuksen mukainen pyyntimuoto takaa parhaan laadun. Suomessa kasvatetut kirjolohi ja siika ovat WWF:n vihreällä listalla eli WWF:n suosittelemien kalojen joukossa. Nykyisin on saatavana myös MSC-sertifioitua molvaa.

Kalaneuvoksen kalat pyydetään tai kasvatetaan pääasiassa seuraavissa paikoissa:
  • Kirjolohi
    Suomen rannikoilla, Ahvenanmaalla ja Ruotsissa kasvatettua
  • Lohi
    Pohjois-Norjan Lofoottien alueella ja Lofoottien pohjoispuolella kasvatettua
  • Siika (kasvatettu)
    Saaristomeri
  • Siika (villi)
    Lappajärvi, Kyrösjärvi, Saaristomeri, Ahvenanmaa
  • Siika (Kanada)
    Kanadan suuret järvet
  • Silakka
    Selkämeri ja Saaristomeri
  • Muikku
    Puruvesi
    Saimaa
    Säkylän Pyhäjärvi
  • Hauki
    Lappajärvi
    Kyrösjärvi
    Pyhäjärvi, Säkylä
  • Kuha (järvi)
    Lappajärvi
    Pyhäjärvi, Pirkanmaa
    Kyrösjärvi
    Vesijärvi, Lahti
  • Kuha (meri)
    Vaasan merialue, Turun saaristo
  • Ahven (järvi)
    Lappajärvi
    Pyhäjärvi, Pirkanmaa
    Kyrösjärvi
  • Ahven (meri)
    Merenkurkku
  • Taimen (kasvatettu)
    Ahvenanmaa
  • Nieriä (kasvatettu)
    Ruotsi
  • Makrilli
    Irlanti ja Skotlanti, Pohjois-Atlantin vesissä kasvanutta
  • Pallas
    Grönlanti
  • Turska
    Ruotsin ja Tanskan alueelta, Ahvenanmaan saaristo, Ahvenanmeri ja Saaristomeri.
  • Molva (Lipeäkala)
    Koillis-Atlantti
wave